Met de winter voor de deur vragen veel mensen zich opnieuw af of het zin heeft om winterbanden te laten monteren. De federale politie heeft alvast beslist om erop te besparen, want ze “geven toch maar een vals gevoel van veiligheid”. Klopt niet, zegt myCarPlatform.com, een start-up die de autokosten voor de consument wil drukken. “Winterbanden hebben een veel betere grip op de weg, wat in de winter altijd veiliger is.” De start-up ontkracht vijf veelvoorkomende misverstanden over winterbanden.

Misverstand 1: Winterbanden geven een vals gevoel van veiligheid

“Dit is uiteraard niet waar”, zegt Vincent Boxus, medeoprichter van myCarPlatform.com “Het is bewezen dat winterbanden in alle winterse omstandigheden een veel betere grip hebben op de weg. Je banden vormen het enige contact van je auto met de weg. Je moet je voorstellen dat dit contact niet meer dan vier keer een A4’tje bedraagt. Een aangepaste rijstijl is uiteraard wel essentieel.”

Misverstand 2: Winterbanden zijn alleen nodig in de sneeuw

© belga.

Veel mensen denken dat winterbanden alleen nuttig zijn als het sneeuwt, of bij temperaturen die flirten met het vriespunt. Maar ook tijdens zachte winters, kunnen de wegen er ’s ochtends verraderlijk glad bij liggen. Een winterband hecht zich als een zuignap aan het ijs, en zal de sturing en de remweg van de auto perfect beheersbaar maken. “Door hun specifieke rubbersamenstelling hebben winterbanden meer grip op de weg bij temperaturen onder 7° Celsius. Bovendien is hun profiel meer aangepast om regen of sneeuw te evacueren.”

Misverstand 3: In Nederland is het niet de moeite om winterbanden te monteren

© belga.

Ook in ons land zijn er elk jaar enkele winterprikjes, met gladde of besneeuwde wegen en ellenlange files tot gevolg. “Daar schuilt nu net het gevaar. We denken ‘dit gaat snel over’ maar ondertussen blijven we met zomerbanden zonder grip rijden. Zo vormen we een gevaar voor onszelf en de anderen. Veel mensen kunnen hun auto nu eenmaal niet thuis laten, omdat het de enige manier is waarop ze op hun werk raken. Het is dus veiliger om winterbanden te monteren.”

Misverstand 4: Winterbanden zijn duur

De kostprijs van winterbanden schrikt veel mensen af. Gemiddeld kosten vier winterbanden 500 euro en kost een extra set velgen voor de banden minstens 200 euro. Maar als je de banden eenmaal hebt gekocht, zit je bij een jaarlijks gemiddelde van 15.000 kilometer goed voor vijf jaar. Bovendien is het veiliger, en gaan je zomerbanden uiteraard langer mee.

“Het prijsverschil tussen zomer- en winterbanden is ook niet meer zo groot als vroeger. Uiteindelijk zal je niet meer geld uitgeven, zeker niet als je de winterbanden via een groepsaankoop aanschaft.”

Misverstand 5: Winterbanden kunnen alleen bij een garage of een bandenspecialist besteld worden

© anp.

In onze buurlanden is de gewoonte al helemaal ingeburgerd, maar bij ons bestaat er nog altijd terughoudendheid om banden via het internet te bestellen. Mensen vrezen vooral dat niemand hun banden zal willen monteren. “Nochtans zijn er ook in ons land honderden bandenmonteurs die dit met plezier voor je zullen doen. Meer nog: je banden zullen rechtstreeks bij hen geleverd kunnen worden”, zegt Vincent Boxus.

CategoryTips & Tricks

© 2015 Auto-master | De autogarage bij u in de buurt!

logo-footer

Volg ons op: